Upphovsrätt
Vad är de allmänna reglerna om upphovsrätt
när det kommer till bilder och fotografering?
Om du googlar ordet rottweiler, så dyker det upp ca 12 300 000 bilder på rottweilrar. Hittar du en bild du tycker är fin och som du vill använda på din blogg, på facebook, i ditt arbete eller något så får du inte bara ta den. Du kan göra det, men oftast du får det inte.
Ett verk (något du skapat) är inte nödvändigtvis skyddat av upphovsrättslagen. För att bli skyddad måste den nå något som kallas för verkshöjd. Det innebär att bilden ifråga är unik och speglar originalitet.
Det finns inga mått att följa för att en bild ska nå verkshöjd utan det är något som tas fall till fall. Men i Sverige är inte kraven så höga för att ett verk ska nå verkshöjden, så ta hellre för givet att bilden är skyddad.
Man får mer än gärna använda bilden privat, t.ex spara ner på datorn och ha som bakgrundsbild eller ha den i en ram hemma.
Men så fort du laddar upp den på internet, lägger den i ett arbete och gör den offentlig så gäller lagen.
Så om du vill använda en bild offentligt:
Du måste alltid fråga upphovsmannen (skaparen) om lov.
Detta är en lag.
Om du inte gör det, eller om du frågar och inte får lov men använder bilden ändå, och upphovsmannen kommer på dig kan han/hon anmäla dig och ställa dig inför rätta.
Straff kan innebära dryga böter (SFF (Svenska Fotografers Förbud) rekommenderar ett pris för 3200 kr/bild och stöld), skadestånd eller till och med fängelse upp till två år.
Självklart är det svårt att leta upp den som äger bilden och man orkar inte alltid.
Men är det värt det? Är det värt att eventuellt hamna i fängelse och/eller betala böter?
Många tror att om bilden inte är märkt med © (=Copyright) så får man ta den. Men det är en engelsk översättning på upphovsrätt och som jag förklarat innan, så får man inte bara ta den. Symbolen © är däremot bra att använda av upphovsmannen för att skriva kontaktuppgifter bredvid. Så om någon skulle vilja använda bilden, är det lätt att kontakta honom/henne.
Lagen gäller under hela tiden som upphovsmannen lever och så långt som 70 år efter dennes död. Därefter är det fritt fram att använda verket.
Är det sant att Facebook automatisk äger
upphovsrätten till alla bilder som läggs ut på sidan?
Det är viktigt att alltid läsa användarvillkor när man blir medlem på en sajt. Såhär står det i Facebooks användarvillkor:
”1.För innehåll som skyddas av upphovsrätten, t.ex. foton eller videoklipp (Skyddat innehåll) ger du oss uttryckligen följande behörighet, i enlighet med dina sekretess- och applikationsinställningar: du beviljar oss en icke-exklusiv, överföringsbar, vidarelicensierbar, royaltyfri, global licens att använda allt Skyddat innehåll som du publicerar på eller i anslutning till Facebook (Innehållslicens). Den här Innehållslicensen upphör att gälla när du tar bort ditt Skyddade innehåll eller ditt konto, förutsatt att innehållet inte delats med andra som inte tagit bort det.
2.När du tar bort Skyddat innehåll, tas det bort på ett sätt som liknar det när du tömmer datorns papperskorg. Du är dock införstådd med att borttaget innehåll kan finnas kvar i säkerhetskopior under en rimlig tid (men inte är tillgängligt för andra).
3.När du använder en applikation delas ditt innehåll och dina uppgifter med applikationen. Vi kräver att applikationerna ska respektera din sekretess, och ditt avtal med den applikationen kommer att styra hur applikationen får använda, lagra och överföra innehållet och uppgifterna. (Om du vill veta mer om plattformen kan du läsa vår sekretesspolicy och plattformssidan.)
4.När du publicerar innehåll eller uppgifter med inställningen Offentlig innebär det att du tillåter att alla, inklusive personer som inte är inloggade på Facebook, kan visa och använda uppgifterna samt koppla dem till dig (d.v.s. till ditt namn och din profilbild).
5.Vi uppskattar alltid dina synpunkter och andra förslag rörande Facebook, men du är införstådd med att vi kan använda dem utan att därmed vara förpliktigade att ge dig kompensation för det (precis som du inte är förpliktigad att lämna in dem)”
Detta är ett hett diskussionsämne för alla och det är svårt att säga varken ja eller nej. Kom ihåg att bilden måste ha nått sin verkshöjd för att skyddas och upphovsrätten gäller inte för alla bilder. Självporträtt och festbilder tagna med mobilkameran skyddas troligen inte av upphovsrätten och därför kan man använda dem bilderna lite hur som helst. Men inte i ett pengatjänande syfte, där kommer PUL (personuppgiftslagen) in och sätter stopp. Fast det är ett helt annat arbete!
Facebook har rätt att använda dina bilder globalt och utanför Facebook. Men vill dem sälja bilderna krockar lagarna (nationella och internationella lagar) och företagen frågar antagligen dig som upphosvman först. Men jag kan inte garantera det, det beror helt och hållet på vilket land som det gäller. Lagarna är olika överallt.
Facebook tar alltså inte över upphovsrätten men så länge du är medlem på sidan får dem använda bilderna.
Om jag anlitar en fotograf äger jag
då upphovsrätten till bilderna han/hon tar?
Nej. Om någon anlitar mig till att fota t.ex ett bröllop och dem köper bilderna av mig, är det ändå jag som äger upphovsrätten. Den överlåts inte till någon annan. Jag har ändå rätt att använda dessa bilder hur jag vill. Men, det uppstår inte konflikter så ofta i såna här situationer, dvs när privatpersoner anlitar en fotograf.
Men om ett företag anlitar mig har jag rätt att veta vad bilden ska användas till och både jag och kunden går med på ett avtal om att bilden får endast användas till det vi kommit överens om. Används bilden till något annat, bryter dem mot upphovsrättslagen.
Företaget kan bestämma hur bilden ska se ut, ordna fram all rekvisita och och bestämma vilka modeller som ska användas. Men det är ändå fotografen som sätter inställningarna på kameran och knäpper bilden. Därför äger fotografen rättigheterna till bilden.
Gör upp med fotografen innan vad du/ni vill ha bilderna till. På det viset sker inga missförstånd.
Summan av kardemummam
Upphovsrätten är viktig att kunna. Det är en ”flummig” lag men den hjälper fotografer, konstnärer, författare och musiker riktigt mycket. Man hamnar ofta i diskussioner för att det inte är många som har koll på lagen.
Det finns tidningar som bara tar bilder hej vilt och publicerar utan att be fotografen / konstnären om lov. Det minsta man kan göra är att skriva upphovsmannens namn bredvid verket.
Tänk på att en fotograf inte kallar sig för fotograf bara för att det ska låta speciellt. Det är inte så lätt att ta en fin bild som många tror. Kameran har många inställningar och man måste hela tiden anpassa dig efter ljuset och modellen. Rekvisita måste skaffas fram och personkemin måste ligga på topp så det inte blir olustigt. Det är mycket jobb bakom en bra bild. Därför är det inte roligt när någon bara stjäler en bild. Första gången är det lite smickrande men efter femtioelfte gången är det supertjatigt.
Det säger sig självt egentligen, att man inte bara kan ta saker. Men internet gör det så otroligt lätt och det är bara ett knapptryck ifrån att själv ha bilden.
Det vore ju tråkigt att åka på ordentliga böter bara för att man inte kan lagarna ordentligt.
Jag gjorde det själv förut men dem enda bilderna man egentligen får ta är typ Clip-art. Och hur kul är dem? Jättetrista!
Folk får gärna låna mina bilder bara jag blir frågad om lov och om mitt namn står bredvid bilden. Så även om det är drygt att logga in på mailen och maila upphovsmannen, så fråga innan! Eller ta bilden själv. Ditt val!
Absolut, det ska jag göra =D
Vilket bra inlägg! Verkligen viktigt att man håller reda på dessa lagar när man är aktiv på internet. Tror att det är många som skulle behöva läsa på lite om sånt.
Sv: Tack så mycket!
Tack så mycket! (((:
Ja det ger ju bra med pengar då man jobbar nätter och framförallt på helger :)
Vilket bra inlägg du skrivit, ibland glömmer man detta och att det faktiskt finns en lag angående bilderna på nätet men tror inte det är många som följer den om jag ska vara ärlig. Hoppas du får en fin dag, själv ska jag jobba kvällen idag.
kram!
Det är lätt att glömma bort uppphovsrätten.
Dock finns det ju många sidor som man får hämta bilder ifrån. Flickr t.ex har många foton som man får använda- kolla Creative Commons. Det kan man läsa mer om bl.a här- http://www.creativecommons.se/2011/05/02/creative-commons-ar-ett-fantastiskt-bra-satt-att-fa-sina-bilder-publicerade/